Vikmanshyttans Bruksmuseum
Angersteinska huset
Det är enbart exteriören som minner om att detta en gång varit en smedja. Ovanför entrédörren finns inskription 1798 för byggnadsåret, och ”FA” vilket ska uttydas Johan Fredrik Angerstein som vid den tiden var brukets ägare. Huset är idag utställningslokal.
Museet, Kaffestugan
En av Vikmanshyttans mest utpräglade kulturbyggnader är gamla snickarverkstaden, uppförd anno 1799. Den blev också först i raden av iordningställda museilokaler och används numera som både som utställningslokal och kaffestuga.
Hantverksstugan
1996 förvärvade föreningen denna utmärkta lokal för utställning och försäljning av konst och hantverk. Varje år medverkar mellan 30–40 utställare från trakten med sina alster.
Kornskruven
Ett sädesmagasin som tidigare stod på Tallgatan. 1993 flyttades kornskruven till museiområdet. Idag återfinns ett flertal utställningar på andra och tredje våningarna.
Annexet
Denna gamla olje- och redskapsbod har iordningställts med tidsenlig inredning som en arbetarebostad kunde se ut på 1910–20-talen. Äldre besökare känner ofta igen sig här, medan yngre generationer ges en bild av hur mormor eller farfarsfar levde.
Rostugnen
Rostugnen i Vikmanshyttan var i bruk mellan 1846 och början av 1900-talet, då verksamheten flyttades till Norns bruk.
Källströms smedja
I Granbo by, i utkanten av brukssamhället, fanns en gång den skicklige liesmeden Anders Källström. Då han gick bort 1919 lämnades hans smedja i stort sett orörd fram till 1989 när hans ättlingar donerade den till Bruksmuseum.
Bagarstugan
Denna byggnad är en av museianläggningens mest populära mötesplatser – särskilt om här vankas nygräddat! Förutom våra egna bakdagar är Bagarstugan också öppen för uthyrning.
Utescenen och vedboden
Inom anläggningens hank och stör är vedbod respektive utescen de senaste byggnationerna. I den utomordentliga vedboden förvaras nödvändigt bränsle för bagarstugeverksamheten och med tanke på föreningens många utomhusaktiviteter kan utescenen verkligen sägas ha varit efterlängtad.